Професійно-технічне училище №32
Понедельник, 21.09.2020, 08:40
Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Сентябрь 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 68

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Міні-чат

Корисні посилання
 
 
 
 
 
 

Пекар

Пекар — важлива та потрібна професія. Слово "пекар" з'явилося в 1300-1200 роках до н.е. Про це свідчать окремі вказівки в письмових джерелах. А як ремесло хлібопечення стає визнаним і шанованим через 8-10 сторічь. Дуже часто пекарів називали "басманниками", від слова "басман" - хліб для царя. Професія пекарів завжди була і залишається почесною в нашому суспільстві. Без хліба немає життя

Різноманітні хлібобулочні вироби готує пекар. Сучасне хлібопекарське виробництво оснащене комплексно-механізованими лініями, які обслуговує (здійснює пуск і зупинку, регулює рух пічного конвеєра) також пекар. Він стежить за машинним розподілом тіста, витримкою його перед саджанням у піч, визначає готовність виробу. Таким чином, основним обов'язком пекаря є контроль за формуванням, розшаруванням і випіканням виробів.

Пекар повинен мати хорошу пам’ять, оскільки йому необхідно пам’ятати, як виглядають вироби в той або інший момент у пекарній камері (їхні колір і форму). Але головне в його роботі – зацікавленість, відповідальне ставлення до своїх виробничих обов’язків.

Асортимент хлібобулочних виробів, що випікає пекар, широкий і різноманітний. Серед виробів, що випікають, є і такі, виробництво яких поки що не вдалося повністю механізувати.Тому в пекарній справі дуже потрібні умілі руки. Окрім того, пекарю також необхідно вміти розподіляти свій час, оскільки ручні операції (підрізування ножем тощо) введені у цикл роботи конвеєра, який не можна ні порушувати, ні затримувати. Досвідчений пекар – спостережливий і уважний. Він вміє на око і на дотик визначати якість напівфабрикатів, міру готовності тіста, вчасно помітити збої у роботі устаткування.








Випускник професійно - технічного училища професія "Пекар" 4 розряд 
Знає:

  • технологічні процеси виробництва виготовлюваних виробів;
  • основи санітарії та особистої гігієни, поняття про мікроорганізми і мікробіологічні процеси;
  • будову і конструктивні особливості обслуговуваного устаткування, правила регулювання його роботи.

Вміє:

  • вести технологічний процес випікання хліба понад 7 т за зміну або понад 1 т сухарних, бубличних виробів;
  • випікання хліба в печах із садінням лопатами,випікання борошняно-кондитерських виробів у трьох і більше механізованих конвеєрних печах;
  • вести технологічні процеси ошпарювання і випікання бубличних виробів на лініях, обладнаних вистоювально-пічними агрегатами;
  • змазувати  люльки, накладати тістові заготовки на люльки;
  • підтримувати паровий і температурний режими в пекарній і ошпарювальній камерах;
  • регулювати швидкість руху пічного конвеєра;
  • обслуговувати автоматичні різальні пристрої на комплексно-механізованих лініях;
  • випікати вироби з заморожених сформованих тістових заготовок;
  • відбраковувати та укладати готову продукцію у лотки;
  • проводити випікання при одночасному обслуговуванні і вистоювально- пічного агрегату.

Перспектива працевлаштування

Останнім часом зафіксований різкий стрибок у розвитку хлібобулочної промисловості. Особливістю на сьогоднішній день є велика кількість приватних, невеликих підприємств (пекарень) хлібобулочної промисловості, підприємства суспільного харчування (ресторани, кафе, закусочні, їдальні, чайні, буфети) тому з працевлаштуванням проблем не виникає.


Лаборант хіміко - бактеріологічного аналізу
Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу – відповідальна та корисна професія. 
На виробництві саме лаборанти роблять якісні аналізи природної та стічної води, кормів, молока і молочних продуктів, а також ґрунту, добрив, повітря приміщень, тобто забезпечують їх контроль, аби не допустити відхилень від загальноприйнятих норм, що може зашкодити здоров’ю людини, порушити екологічну рівновагу в довкіллі.
Сучасний лаборант – це не лише знавець знань. Він повинен активно, самостійно і творчо діяти в різних виробничих ситуаціях, володіти вмінням приймати важливі рішення.
Праця лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Лаборантами можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку. 
Для трудової діяльності з даної професії необхідна лабораторія хіміко-бактеріологічного аналізу, яка в достатній кількості обладнана лабораторним устаткуванням, реактивами та препаратами. 
Перспективи професії лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу:
 Керівники харчових підприємств;
 Головні технологи, технологи змін і цехів;
 Завідуючі лабораторією;
 Робітники дослідницьких і наукових лабораторій;
 Експерти з якості харчових продуктів.







Випускник професійно - технічного училища професія "Лаборант хіміко - бактеріологічного аналізу" 3 розряд 

Знає:

  • Правила роботи у  хіміко-бактеріологічній лабораторії
  • Порядок відбирання зразків та їх підготовки до дослідження.
  • Основи  хімії  і  елементарні  основи  бактеріології  в  межах  виконуваної  роботи.
  • Вимоги  державних стандартів до проведення хіміко - бактеріологічних аналізів.
  • Систематизацію результатів дослідження і методи їх статистичного опрацювання.
  • Способи  приготування  робочих  і  титрованих  розчинів, стеріалізації бактеріологічних середовищ.
  • Технологію культивування, посів, зберігання та приготування препаратів мікроорганізмів.
  • Технологію приготування поживних середовищ.
  • Матеріали теоретичних знань зі спеціальної технології, освон мікробіології, охорони праці.
  • Основи гігієни праці, виробничої санітарії та особистої гігієни.
  • Стандарти з безпеки праці, вимоги до якості продукції.

Вміє:

  •  Організовувати робоче місце
  •  Відібрати проби  до  випробувань  і  аналізів
  •  Проводити різноманітні фізико-хімічні, хіміко-бактеріологічні аналізи води, повітря,  продуктів харчування, рослинної сировини та визначити чинники, що впливають  на їх хімічний склад. 
  •  Визначати  кислотність,  густину,  вміст  жирових  вуглецевих  речовин,  солей  тощо,  капілярність,  наявність  хлористих,  сірчанокислих  і  кальцієвих  солей,  вміст  жирових і  воскоподібних  речовин,  тощо.
  • Визначити оцінку якості сировини або матеріалу за результатами дослідження.
  • Вести контрольно-облікові записи.


-->